Covid İnşaat Sektörünü Nasıl Etkiledi?
Bazı inşaat işleri, yakın ekip çalışması gerektirir. Buna rağmen, gelişmiş günlük planlama, birçok şirketin işçilerin günlük konumlarını proaktif olarak planlayarak inşaat üzerindeki etkiyi azalttığını gördü. Bazı şirketler tanımlanmış alanlardaki personel sayısına sınırlamalar getirirken, RPE'nin (algılanan efor oranı) giderek daha fazla benimsenmesi de risklerin azaltılmasına yardımcı oluyor. Pek çok işletme tarafından daha sıkı güvenlik ve çalışma prosedürleri getirildi ve muhtemelen mevzuat da bunu takip edecek. Esnek çalışma programlarının daha fazla benimsenmesi olmuştur. Şaşırtıcı başlangıç saatleri ve öğle yemeği molaları, aynı anda kafeteryalarda veya mesai makinelerinde toplanan çalışan sayısını en aza indirir. Bariz faydalarına rağmen, ek gece vardiyaları daha az yaygın olarak benimsenmiştir. Engeller, karanlıkta güvenli bir şekilde çalışmayı ve çalışanlar arasında coşku eksikliğini içerir.
Personeli ofise geri dönmeye teşvik etmeye yönelik parça parça girişimlere rağmen, birçok çalışan, öksüren meslektaşlarına yakın, klimalı ofislerde oturmak için uzun günlük işe gidip gelme konusunda isteksizdir. Mevcut birçok bina da, özellikle büyük ofis komplekslerinde sosyal mesafe kurallarına bağlı kaldıkları için çok sayıda insanı barındırmak için mücadele ediyor. Yine de evden çalışmak, hem üretkenliği sürdürmek hem de izolasyon ve kendine güvenmeyi çevreleyen ruh sağlığı sorunlarına karşı koymak için daha yakın bir yönetim gerektirir.
Daha önce olduğu gibi şantiye içi inşaat personeli büyük ölçüde çalışırken, mimarlar, muhasebeciler ve pazarlama personeli giderek artan bir şekilde uzaktan çalışıyor. Bu, birçok saha planının ve onaylanmış projenin COVID sonrası beklentileri karşılamak için değişiklik gerektirdiği bir zamanda beyin fırtınası ve önleyici sorun çözme kapsamını azaltır. Toplu uzaktan çalışma çağında siber güvenlik de daha yüksek bir önceliktir. BT sistemlerinde zayıflıkları araştıran bir COVID sonrası risk değerlendirmesi öneriyoruz.
Pandemi kısıtlamaları sırasında inşaat kısa vadeli bir sinyaldi, ancak dünya çapında, özellikle Çin'de devam eden kilitlenmelerin sonuçları devam ediyor. Buna Ukrayna'daki savaşı ve artan küresel malzeme/bileşen maliyetlerini eklediğinizde değişken ve öngörülemez bir makroekonomiye sahibiz. İyi inşa edilmiş evler için hâlâ yüksek bir istek olsa da, tüketici bütçeleri küçüldükçe perakende alanına olan talebin düşeceğini tahmin ediyoruz. Evden çalışmaya geçiş sayesinde ticari ofis alanı talebi de dalgalanıyor. Kamu finansmanı birçok ülkede pandemi öncesine göre daha az mevcut ve kötüleşen ekonomik sağlık, ek fonlar aranırken veya pandemi öncesi fizibilite çalışmaları revize edilirken bazı önemli inşaat projelerini askıya alıyor.
Son olarak, COVID nedeniyle inşaat maliyeti artışlarını kabul etmeliyiz. Birçok firma, mevcut sözleşmeleri yerine getirmek için bu artışları kısa vadeli olarak karşıladı. Yine de bu maliyetler nihayetinde müşterilere yansıtılacak ve konut emlak fiyatlarından ticari kiralara kadar her şeyi etkileyecektir. Tedarik zinciri maliyetleri de yükseldi ve bu da nakit akışlarını sürdürmeleri için daha küçük taşeronlara erken ödeme yapma eğilimiyle sonuçlandı.